Search
  • Marianne Prasad

Mitä pitää sisällään vuosi 2019?

Updated: Jan 23, 2019

Lyhyt katsaus joihinkin vuoden 2019 teemoihin. Vuosi pitää sisällään ainakin nutrigenomiikkaa, ekopsykologiaa, suolistomikrobeja ja paljon muuta.


Hei,


Olen Marianne, ravitsemustieteilijä, tuleva PT ja kliininen hypnoterapeutti. Vuosien varrella minua on alkanut kiinnostaa yhä enemmän ravitsemustieteen ohella muutkin tekijät, jotka vaikuttavat ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Siksi opiskelen jatkuvasti lisää, ja etsin eri keinoja psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistämiseksi.


Ryhdyin pitämään blogia, jotta voin jakaa kanssanne niitä mielenkiintoisia ilmiöitä terveyden, ravitsemuksen, ja hyvinvoinnin saralta, joita käsittelen työssäni tai jotka muuten tuntuvat tärkeiltä. Toivon, että näistä aiheista on iloa sinullekin!


Alla lyhyt katsaus tulevaan vuoteen!


Viime viikot olen tutkinut vegaanien proteiinin lähteitä ja saantia. Blogissani nostan esiin viimeisimpiä tutkimustuloksia vegaanien ruokavaliosta ja proteiinien saannista, ja kerron hieman lisää vegaaniudesta yleensä.


Muita kiinnostuksen kohteitani on nutrigenomiikka, ja erityisesti sen käytännön sovellukset. Nutrigenomiikka on suhteellisen nuori tiede, joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden vuorovaikutusta. Kuluttajamarkkinoille on jo pulpahtanut monia yrityksiä, jotka tarjoavat nutrigenomisia testejä yksityishenkilöille. Testitulosten perusteella laaditaan henkilökohtaisia ravitsemussuosituksia perintötekijöihin pohjautuen. Testit ovat mielenkiintoinen, ja tulevaisuudessa hieno mahdollisuus terveyden edistämiseksi, mutta vain jos ne tehdään ja tulkitaan oikein.


Myös hormonitoiminta tulee nousemaan aihepiireihini. Itseäni on kiinnostanut erityisesti munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ja sen hoito ravitsemuksen ja liikunnan avulla. Muista aiheista mainittakoon katsaukset markkinoilla tarjolla oleviin terveystuotteisiin. Aion tarkastella mm. sitä onko kollageenituotteilla havaittu tutkimuksissa olevan todellisia vaikutuksia ihon laadun parantamiseksi tai mitkä vaikuttaisivat olevan terveydelle hyödyllisimpiä trendejä vuonna 2019.


Tärkeä ajankohtainen aihe on suoliston mikrobisto, jolla näyttää olevan varsin suuri vaikutus monien sairauksien syntyyn ja terveyden ylläpitoon. Pureskelen tätä aihetta eri näkökulmista eli minkälaiset tekijät vaikuttavat suoliston mikrobistoon, miten suolistomikrobistoa voisi muokata terveydelle edullisemmaksi omien ruokailutottumusten kautta ja mihin kaikkeen suoliston mikrobisto meissä itsessämme vaikuttaakaan.


Tiesitkömuuten, että jo Hippokrates (n. 460-370 BC) sanoi, että ”All disease begins in the gut” eli ”Kaikki sairaudet ovat suolistosta lähtöisin”, tai ettäSeitsemännen päivän adventistien Ellen White (1827-1915) kirjoitti ruokavalion vaikutuksesta terveyteen nimenomaan suoliston kautta. Aikamoisia visionäärejä kumpikin!


Ravitsemustieteen ohella minulle rakkaita aiheita ovat ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi ja keinot sen edistämiseksi. Erityisesti mainitsisin ekopsykologian eli tieteenlajin, joka tutkii luontoympäristön vaikutusta ihmisen psyykkiselle terveydelle. Metsän ja luonnon hyväätekevästä vaikutuksesta on puhuttu viime vuosina jo valtamediassakin, mutta tietämys ekopsykolgiasta on vielä hyvin kapeaa.


Nyt toivotan teille kaikille virkeätä uutta vuotta 2019! Kuulisin mielelläni myös mistä aiheesta ravitsemuksen, terveyden ja hyvinvoinnin alueelta sinä haluaisit saada enemmän tietoa!

32 views

©2019 by www.ravitsemusakatemia.com. Proudly created with Wix.com